Spis treści artykułu:
Jem Sushi a właściwie co to jest sushi?
Nazwy wykorzystywane w sushi również w warszawie
Jaki rodzaj sushi wybierają mieszkańcy Warszawy?
Sushi najczęściej wybierane danie w Warszawa
Jem Sushi a właściwie co to jest sushi?
Sushi w Warszawie skąd pochodzi? Ten rodzaj dania przywędrował z Azji i jest to danie azjatyckie konkretnie potrawa japońska w skład którego wchodzi gotowany ryż który jest zaprawiony zalewą z octu ryżowego plus inne dodatki w postaci gdzie głównie przewagą są owoce morza, wodorosty zwane Nori, świeża ryba warzywa czy grzyby.
Ponadto kolejnym składnikiem sushi jest Tamago czyli omlet japoński, czy ser tofu oraz ziarno sezamowe do posypania i ozdobienia rolki.
Sushi zawsze powinno być spożywane zaraz po przyrządzeniu! Klient / Gość restauracji składa zamówienie i od razu podaje mu się przygotowane na świeżo.
Tutaj ciekawostka! Oryginalne czy też tradycyjne sushi jemy palcami lub Pałeczkami, do sushi serwowany jest także sos sojowy w którym namaczamy świeżo przygotowaną kawałek sushi. Dodatkiem również jest intensywny chrzan wasabi a do oczyszczania kubków smakowych podawany jest marynowany imbir spożywa się go pomiędzy różnymi daniami.
Skąd pochodzi sushi Jak podaje Wikipedia pierwsza pisemna wzmianka o sushi w Japonii pojawiła się 718 roku w tym czasie panował cesarz Gensho.
Miejsce powstania sushi nie do końca jest jasne natomiast przyjmuje się że pierwsze formy sushi mogły powstać na polach ryżowych wzdłuż rzeki Mekong w Azji południowo-wschodniej.
Otóż tamtejsi mieszkańcy zamieszczali wypatroszone i oczyszczone ryby słodkowodne w naczyniach wypełnionych gotowanym ryżem. Podczas fermentacji ryż stawał się kwaśny i następnie był wyrzucany przed spożyciem ryb, taka procedura pozwalała na dłuższe przetrzymywanie i świeżość ryb bez konieczności ich chłodzenia.
Wspomniana metoda konserwacji była popularna w wielu regionach Chin a następnie dotarła do wysp Japonii był to czas około 300 lat przed naszą erą.
Od tego czasu przez wiele stuleci zmienił się proces fermentacji i przechowywania ryżu Ponadto jak dalej podaje Wikipedia powstawały regionalne odmiany. W Osace stworzono sushi używając octu i pomijając proces fermentacji rozkładało się warstwami w drewnianej formie dociskając ciężarkami po pewnym czasie wyjmowano się i kroiło na małe kawałki tak żeby były wygodne do skonsumowania.
Japonia Wiek 18ty wtedy pojawił się nowy rodzaj sushi o nazwie haya sushi co oznaczało że ryż nie był już używany do fermentacji lecz marynowany w occie następnie dodawano do niego ryby warzywa przyprawy i inne dodatki jak sosy. W Podobny sposób jest tak podawany do dzisiejszych czasów.
Historia sushi w Warszawie
Był rok 1995 to wtedy miały się pojawić pierwsze restauracje serwujące sushi w Polsce. Tym samym czasie również powstały one w Warszawie. To był intensywny czas w którym do 2000 roku powstało mnóstwo kolejnych restauracji sushi a od 2000 roku rynek zweryfikował mniejsze podmioty albo się zamknęły lub rozwinęły.
Natomiast teraz jeżeli wejdziemy na mapy Google i wpiszemy sushi w warszawie naszym oczom ukaże się że mamy do dyspozycji bardzo wiele restauracji, renomowanych restauracji które oferują pyszne dania w kuchni japońskiej w tym pyszne sushi.
Rodzaje sushi
Zapewne znacie lub widzieliście jak wygląda sushi w warszawie, zazwyczaj jest to ryż z rybą zawinięte w płat Nori a dodatkami mogą być właśnie ryby takie jak:
- Łosoś
- Łosoś pieczony
- Tuńczyk
- Ryba Maślana
- Węgorz
- Seriola
- Krewetki
- Kalmary
- Sardynka
- Bonito-tuńczyk pasiasty
- Ośmiornica
Oraz pozostałe popularne składniki jak:
- ogórek
- tamago-omlet
- grzyby shitake
- pędy bambusa
- marynowana rzodkiew
- tykwa
- awokado
- bataty
- mango
- majonez
- serek philadelfia
- sos sriracha
- sos słodki teriyaki
- ikra
- płatki migdałów
- wasabi
- sos spicy majo
- imbir
Natomiast możemy podzielić rodzaje Sushi na kategorie
- Hosomaki- rolki jednoskładnikowe (ryż, nori, ryba lub warzywa) płat nori na zewnątrz
- Futomaki- rolki wieloskładnikowe z płatem nori na zewnątrz
- Californiamaki/Uramaki- rolki odwrócone z ryżem na zewnątrz
- Nigiri- pasek ryżu formowany w palcach z rybą na wierzchu
- Gunkun- zwinięty pasek nori a w środku drobne składniki jak sałatka krabowa, tatar z łososia lub kawior
- Temaki- nori zawinięte rodzaj rożka
- Oshi-zushi – formowane w kształcie prostopadłościanu z ryżem i dodatkami
- Sashimi- kawałki mięsa ryb
- Tatary
Nazwy wykorzystywane w sushi również w warszawie
Nigiri – podstawowy i najbardziej klasyczny rodzaj sushi. W Japonii mówiąc „sushi” ma się na myśli właśnie tę odmianę. Jest to wrzecionowaty wałeczek ryżu uformowany w dłoniach, przykryty dodatkiem tak, żeby z góry ryż był niewidoczny. Czasami dodatek przymocowany jest wąskim paseczkiem nori. Nigiri dzielą się na różne rodzaje w zależności od składników. W Japonii jest to przede wszystkim kilkadziesiąt gatunków ryb, innych w każdym sezonie. Dodatki mogą być surowe, smażone, gotowane lub marynowane. Przykładowo wymienić można:
Maguro – surowy tuńczyk; mięso z różnych części ryby różni się zawartością tłuszczu, konsystencją i ceną, w Japonii zamówić można (w kolejności od najpospolitszego do najrzadszego): akami, chutoro, toro, otoro, i kamatoro, przy czym ten ostatni gatunek nigdy nie figuruje w menu i podawany jest tylko na specjalne zamówienie,
Shiro maguro – tuńczyk albacore, inaczej tuńczyk biały, surowy,
Hamachi – seriola, duża ryba morska z rodzaju okoniokształtnych,
Tai – okoń morski, surowy
Sake – łosoś, surowy,
Ibodai – ryba maślana, surowa,
Aji – ostrobok, surowy,
Kohada – młoda rybka z gatunku śledziowatych, marynowana,
Shime saba – krótko marynowana makrela,
Iwashi – sardynka,
Unagi – pieczony na grillu słodkowodny węgorz glazurowany słodkim sosem
Anago węgorz morski, gotowany,
Tamago (lub tamagoyaki) – zwijany omlet japoński, na nigirizushi kładziony jest dość gruby, w przybliżeniu prostokątny plaster, często przytwierdzany wąskim paseczkiem nori,
Surimi (kani) – produkt z mielonego mięsa białych ryb tzw. „paluszki krabowe”
Ebi – gotowana krewetka
Amaebi – krewetka słodkowodna
Ika – kalmar, cienki plaster nacięty w specjalny sposób, żeby było łatwiej pogryźć
Tako – gotowana ośmiornica
Kaki – ostryga
Hotate – przegrzebek, inaczej muszla św. Jakuba
Wagyuu – wołowina z Kobe lub inny doskonały gatunek japońskiej wołowiny
Sakuraniku – surowe końskie mięso.
Aburi sushi – nigiri sushi z rybą lub wołowiną, które nakładane jest w stanie surowym, a następnie lekko opalane ręcznym palnikiem do stanu półsurowego krwistego steku. W smaku lekko „przydymione”.
Hakozushi lub oshizushi – sushi prasowane; ryż i dodatki układane są warstwowo, najczęściej w specjalnych pudełkach i ściskane, czasami przez kilka godzin, a następnie krojone na prostopadłościenne kawałki; podczas ściskania ryba może się dodatkowo marynować pod wpływem przypraw i octu, którym doprawiony jest ryż. Zwane jest także Osaka-zushi i jest specjalnością regionu Kansai. Najpopularniejsze dodatki to marynowana makrela, grillowany węgorz, omlet tamagoyaki, gotowane owoce morza (surowej ryby się do tego sushi nie używa).
Maki, zwane też norimaki lub makizushi – sushi rolowane na arkuszu sprasowanych alg nori, a następnie krojone w krążki. Nazwa pochodzi od słowa makimono czyli zwój. Makizushi mają bardzo wiele odmian:
Hosomaki – cienkie rolki wykonywane z połowy arkusza nori, krojone na dłuższe kawałki niż pozostałe, z reguły rolka przekrawana jest na 6 odcinków, zawierają tylko jeden składnik nadzienia, od którego biorą nazwę. Na przykład:
Kappa – z ogórkiem. Nazwane imieniem zabójczego wodnego demona Kappa z japońskiej mitologii, któremu w razie spotkania należało ofiarować ogórki, porzucał wtedy ofiarę, żeby schrupać ulubione warzywo,
Tekka – z surowym tuńczykiem z części akami, czyli tej najmniej tłustej. Słowo tekka oznacza rozżarzone żelazo,
Kanpyo – z suszoną, a następnie gotowaną tykwą,
Oshinko – z kiszoną rzodkwią japońską.
Futomaki – to grube rolki sushi wykonywane z całego płata nori, nadziewane wieloma składnikami, zwykle zawierają kombinację ryb i warzyw. Przed podaniem kroi się je na plastry grubości ok. 1,5 centymetra, czyli, po odrzuceniu nierównych części z brzegu, wychodzi 8 plastrów.
Czasami wyróżnia się jeszcze chumaki – zwoje średniej wielkości, najczęściej zawierające 3 składniki. Do tego rodzaju należą między innymi uramaki.
Uramaki – dosłownie znaczy: odwrócone rolki. To sushi zawija się tak, żeby ryż znalazł się na wierzchu, a nori ukryte było w środku. Czasami powierzchnia uramaki pokryta jest ziarnem sezamu lub ikrą. W Japonii nie podaje się takiego sushi, gdyż uważane jest za nieestetyczne. Najbardziej znane rodzaje to amerykańskie:
California – z mięsem kraba (opcjonalnie paluszkiem krabowym) i owocem awokado jako głównymi dodatkami (reszta zależy od wariantu).
Boston – podobne do poprzednich, ale z krewetkami.
Philadephia – z twarożkiem o tej nazwie i wędzonym łososiem wewnątrz, w niektórych wersjach płat wędzonego łososia stanowi wierzch rolki (może występować także w wersji z nori na zewnątrz).
Gunkan-maki – sushi zawijane w kształt łodzi bojowej, od której wzięło nazwę. Uformowany rękami podłużny kawałek ryżu otacza się szerokimi paskami alg nori tak, żeby wystawały one na wysokość 1 cm tworząc przestrzeń wypełnianą następnie ikrą, sałatkami lub rybnym tatarem. Zwykle zdobione są dekoracyjnie naciętymi plasterkami ogórka, czasami dodatkiem jest żółtko przepiórczego jaja. Przykładowe rodzaje nadzienia to:
Tobiko – ikra ryby latającej,
Ikura – ikra łososia,
Masago – ikra gromadnika (capelin).
Inari-zushi – ryż sushi wkładany jest do torebek ze smażonego w głębokim tłuszczu tofu – aburaage, gotowanych w sosie sojowym z cukrem. Ryż może być wymieszany z drobno posiekanymi warzywami, grzybami, ziarnem sezamowym, ziołami lub tylko przyprawiony zaprawą octową. Inarizushi jest zwykle dość duże, słodkawe w smaku. Nazwa nawiązuje do imienia Inari – bóstwa plonów w religii shinto. W opowieściach japońskich wysłannicy tego bóstwa, którymi są lisy, uwielbiają aburaage.
Chirashi-zushi – ryż sushi podany w miseczce i ugarnirowany dodatkami (ikra, surowe ryby, świeże zioła) lub wymieszany z nimi (suszone skorupiaki i drobne rybki, gotowane posiekane warzywa).
Temaki-zushi – rożek wykonany z nori (lub liściastego warzywa), wypełniony ryżem shari i dodatkami. Najczęściej serwuje się je na domowych przyjęciach, gdzie goście sami komponują swoje porcje z podanych osobno składników.
Temari-zushi – sushi formowane w kształt niewielkiej kulki z dekoracyjnie przylepionymi do niej dodatkami: różnokolorowymi wodorostami, cieniutkimi plasterkami ryby, ziarnem sezamowym itp. Temari to nazwa zabawki – piłeczki do rzucania uszytej z kolorowych szmatek.
Sugata-zushi – bardzo rzadkie, dekoracyjne sushi, gdzie ryż włożony jest do środka pozbawionej ości ryby, najczęściej delikatnie marynowanej, a następnie ryba z ryżem w środku pokrojona zostaje na dzwonka. Czasami nazwa ta dotyczy ryby lub kalmara duszonego razem z ryżem wewnątrz.
Temaki
Funazushi – ryba sfermentowana w ryżu, podobnie jak robione przed wiekami narezushi, rzadki i nie przez wszystkich lubiany przysmak, w smaku bardzo słone, kwaśne, o kremowej konsystencji i silnym „serowym” zapachu.
Jaki rodzaj sushi wybierają mieszkańcy Warszawy?
Mieszkańcy Warszawy a zwłaszcza Mokotowa, Wilanowa, Ursynowa, Sadyby, Ochoty, mieszkańcy z Okęcia czy też Kabat i Służewa kochają sushi tym samym komponują i mixują swoje zestawy w przepyszne dania. Zawierają one rollki hosomaków, futomaków, california maków, często wybierają wersje w tempurze dla podkreślenia charakteru danej rollki. Hitem stają się wersje Wege.
Koneserzy czy też fanatycy kuchni japońskiej zamawiają też wytrawne dania takie jak sashimi, temaki, tatary czy gunkan.
Oferta rolek na zimno to nie wszystko, restauracje w swoim menu mają również dania na ciepło w postaci pysznych udonów z makaronem i dodatkami czy też fantastycznych zup takich jak tradycyjna zupa miso, tom yum, rameny, oraz coś na słodko w postaci kaczki po japońsku w sosie teriyaki, kurczaka teriyaki, smażonych kalmarów, łososia z ryżem i warzywami. Restauracje sushi proponują także pierożki gyoza.
Sushi najczęściej wybierane danie w Warszawie.
Jak czytamy w jednym z raportów jednego z zewnętrznych dostawców jedzenia w barwach pomarańczowych (wszyscy wiedzą o jaką firmę chodzi) Sushi w warszawie plasuje dosyć wysoko w klasyfikacji rodzaju dań dostarczanych do klientów tuż za kuchnią polską i włoską.
Popularność w szybkim tempie sushi zyskało w czasie poprzednich pandemi C-19, klienci stawiali i stawiają nadal na szybką dostawę, opakowania, szybki czas przygotowania.
Sushi w social mediach
Na koniec naszego wpisu warto zaznaczyć ze sushi w warszawie jest bardzo zauważalne w kanałach social media i to na poziomie lokalnym a zwłaszcza globalnym, oznacza to że właśnie sushi jest daniem mega popularnym na całej szerokości geograficznej. Rynek Sushi otworzył się nie tylko w krajach rozwiniętych lecz zawędrował w odległe zakamarki świata co możemy śledzić poprzez hashtagi np. na Instagramie #sushi #sushilovers #sushitime #sushibar #ramen
Serdecznie zapraszamy do czytania kolejnych naszych wpisów oraz poprzednich.