Blog

Najlepsze memy o sushi! Wielki zbiór śmiesznych obrazów i grafik.

Memy o sushi…można boki zrywać, zobacz koniecznie!

Obrazy/zdjęcia/memy

Filmy

Witajcie w najnowszym wpisie naszego bloga. Założę się że spędzasz bardzo dużo czasu w internecie i w swoich ulubionych appkach scrollując informacje te przydatne jak i te zupełnie beznadziejne…. czy wygrałem zakład? Jeśli tak to jestem pewien że ten artykuł ci się spodoba.

Co to jest mem internetowy?

memy o sushi, definicja co to jest mem interentowy
Definicja co to jest mem internetowy?

Żyjemy w czasach totalnej cyfryzacji, komputery, smartfony, szybkich transferów oraz olbrzymiej masy informacji w postaci źródeł audio, wideo czy grafik. Często autorzy grają na emocjach odbiorców a niekiedy specjalnie tworzą fake newsy.

Ale do rzeczy… dzisiaj skupmy się na temacie który nas zainteresował a jest powiązany z nasza branżą czyli sushi!

A będą to memy o sushi które zalały internet, jesteś ich ciekaw? poniżej zamieszczamy ogromny zbiór memów o sushi, na początku skupimy się na memach które nawiązują porównaniem sushi do polskich potraw…. niby nic, czasami nawet składniki się zgadzają (: kliknij i zobacz naszą galerię poniżej.

Obrazy/zdjęcia/memy

Jak widzicie na obrazkach w śmiesznych memach przekrój tematyki jest szeroki tak jak mówiliśmy od porównania potraw po najlepsze zawody świata. A wy znacie inne ciekawe memy? Zobacz także filmy o podobnej tematyce poniżej

Filmy

Jestem pewien że spodobał ci się powyższy artykuł, który pokazuje memy o sushi w sposób prześmiewczy, wesoły, kontrowersyjny i zabawny, zobacz również poprzedni wpis „5 najlepszych miejsc na Mokotowie”

A jeśli zgłodniałeś i zrobiliśmy tobie ochotę na najlepsze i przepyszne sushi?

To oczywiście zapraszamy do składania zamówień w Rollka Sushi & More Orzycka 1A. Mokotów Ruszamy z początkiem grudnia 2021

Lista 5 miejsc na Mokotowie, które warto odwiedzić.

5 miejsc na Mokotowie na mapie Warszawy

Witam Was serdecznie w nowym wpisie naszego bloga. Dzisiaj opowiem Wam o kilku ciekawych miejscach na Mokotowie, które są godne uwagi. Być może jesteś mieszkańcem Warszawy i Mokotowa i przejeżdżasz codziennie obok tych miejsc ale nigdy tam nie byłeś.

Spis treści:

Forty na Mokotowie

Parki i Aleje

Jeziora i stawy

Mokotów podział na obszary

Inne atrakcje

  1. Forty na Mokotowie

Budowle znane miłośnikom historii, niekiedy mało wyeksponowane a jeszcze inne odnowione i przystosowane jako punkty usługowe. Poniżej lista Fortów na Mokotowie na mojej liście „5 miejsc na Mokotowie”

Fort X („Augustówka”, „Siekierki”) najbardziej wysunięty fort na wschód aleja Józefa Becka, Warszawa

Fort IX („Czerniaków”, „Dąbrowskiego”, „Sadyba”) Powsińska 13

Fort VIII („Służew”)

Fort Cze („Piłsudskiego”) przy ulicy Idzikowskiego

Fort VII („Zbarż”)

Fort M („Mokotów”) Racławicka 99

2. Parki, aleje, skwery

Wielu z nas uwielbia spędzać czas na świeżym powietrzu, szukamy wtedy swojej ulubionej miejscówki w której czujemy się błogo, odpoczywamy oraz „ładujemy akumulatory” zrobiłem listę takich miejsc gdzie można odpocząć, pospacerować być bliżej natury.

Park im. Stanisława Dygata w Warszawie Spalska 2

Park Arkadia przy puławskiej

Park Sielecki Sobieszyńska 35

Park gen. Gustawa Orlicz-Dreszera przy ul. Puławskiej

Skwer Służew przy Dolinie służewieckiej miedzy ulicami Batuty i Bacha

Skwer ze stawem tuż obok naszej restauracji Rollka Sushi & More Orzycka 1A pomiędzy ulicami Rzymowskiego, Modzelewskiego, Tarniny tuż obok pętli tramwajowej.

Park Morskie Oko przy Puławskiej 53B

Łazienki Królewskie

ciekawe miejsca na mokotowie łazienki królewskie
https://pixabay.com/pl/photos/%c5%82azienki-kr%c3%b3lewskie-warszawa-zabytek-1693568/

Pole Mokotowskie

Zieleniec Wielkopolski w Warszawie

Skwer Dobrego Maharadży

3. Jeziora i stawy to trzeci punkt na naszej liście „5 miejsc na Mokotowie”

Jeziorko Czerniakowskie najbardziej popularne wśród mieszkańców z plaża w lecie

Staw Morskie Oko

Do tej listy dodałbym jeszcze Jezioro Wilanowskie oraz Jezioro Powsinkowskie

Port Czerniakowski

Oraz obszar Rzeki Wisły na odcinku rejonu Augustówka i Siekierek

4. Dzielnica Mokotów i podział na obszary-czy wiesz gdzie dokładnie mieszkasz?

Tak na marginesie w te miejsca dowozimy nasze pyszne sushi (:

Wyględów

Służewiec

Służew

Ksawerów

Wierzbno

Stegny

Sadyba

Augustówka

Siekierki

Czerniaków

Sielce

Stary Mokotów

Mapę podziału na obszary możesz zobaczyć na ZDM

5. Inne miejsca i atrakcje na Mokotowie

Lokomotywa – pomnik Kolejki Wilanowskiej ul. Okrężna 5

Domek Mauretański u;. Puławska 55

Pomnik Przyrody – Głaz Podchorążych ul Wiśniowa

Pomnik Mieszkańcom Mokotowa pomiędzy ulicami Wiśniowa a Dworkowa

Oczywiście to tylko odrobina atrakcyjnych miejscówek na warszawskim Mokotowie, nasza lista będzie sukcesywnie uzupełniana o dalsze.

Cieszymy się że jesteś z nami czytasz bloga a może zainteresuje cię wpis jak jeść sushi?

Jak jeść sushi? Wskazówki dla Was

Jak jeść sushi? W tym artykule w kilku słowach omówimy jak prawidłowo jeść sushi oraz jakich błędów nie popełniać. Jesteście ciekawi? Zapraszamy do czytania.

Spis treści:

1. Sushi jak jeść? Infografika

2. Jak konsumować sushi? Film

3. Jak nie jeść sushi? Nie zrób faux pas

Wielu z nas będąc w nowym miejscu jak restauracja serwująca nietypowe dania waha się lub boi dokonać zamówienia nie znając tradycji jedzenia w danym miejscu. Takim miejscem może być lokal Sushi. Jak wiadomo dla większości z Nas w takich miejscach jemy pałeczkami lub palcami.

Warto na początku podkreślić że w tradycji przyjęło się że przygotowanie sushi, podanie go oraz jedzenie to w pewnym sensie forma rytuału a nawet spektaklu kulinarnego…..

Sushi jak jeść? Infografika

infografika jak jesc sushi rollka
Jak jeść sushi? w czterech krokach. Rollka Sushi& More

W tej części pokażemy ci jak jeść sushi na przykładzie grafiki dla przykładu będzie to nigiri.

1.Kawałek sushi jakim jest właśnie nigiri możemy jeść pałeczkami jak również palcami, obie formy są dopuszczalne

2. Jeśli lubisz dodatki a takim jest wasabi nałóż go na górę

3. Następnie trzymając nigiri sushi pałeczkami zamocz go miseczce w sosie sojowym (masz do wyboru zwykły sos sojowy lub o obniżonej zawartości soli) dla amatorów słodyczy może to być sos teriyaki.

Jednakże zaleca się spożywanie kawałków sushi z jak najmniejszą ilością dodatków, wtedy najlepiej da się wyczuć smaki ryżu i ryby. Aby oczyścić swoje kubki smakowe po każdym kawałku zjedz marynowany imbir, dotyczy się to także innych rodzajów sushi jak futo czy california.

4. Czwartym krokiem jest samo umieszczenie nigiri w ustach. Aby jak najlepiej zasmakować wspomniany kawałek połóż go na języku i zjedz w całości.

Jak konsumować sushi? Film

Jeśli dalej brakuje ci wiedzy jak jeść sushi w restauracji lub we własnym domu to poniżej zamieszczamy kilka filmów YT z których dowiesz się jak to robić poprawnie a tym samym pierwsza i kolejne wizyty w sushi lokalu będą o wiele bardziej łatwiejsze.

Patyczki sushi z gumką łatwe jedzenie sushi
Pałeczki sushi z gumką dla łatwego jedzenia

Jeśli masz problem w restauracji z jedzeniem sushi zawsze możesz poprosić obsługę o instruktaż co więcej mogą cię wspomóc „pałeczkami z gumką”. Zobacz na zdjęciu jak wyglądają.

Jak jeść sushi? – instruktaż
Jak jeść Sushi?

Jak nie jeść sushi? Nie zrób faux pas

  • Nie pocieraj o siebie pałeczkami jeśli widzisz na nich zadry
  • Nie używaj sztućców jak noż i widelec
  • Nie nabijaj kawałków sushi na patyczki-zjedz w całości
  • Nie mieszaj wasabi w misce z sosem sojowym
  • Nie oblizuj pałeczek
  • Nie kładź imbiru na kawałki sushi-przegryzaj go pomiędzy kawałkami
  • Nie namaczaj ryżu w sosie gdyż kawałek będzie się rozpadał
  • Zachowaj czystość podczas jedzenia
  • Nie wymachuj pałeczkami w towarzystwie

Jeśli spodobał ci się nasz wpis możesz podać go dalej. Zapraszamy również do czytania poprzedniego artykułu pt: Sushi na każdą okazję!

Sushi na każdą okazję!

Ile świąt w kalendarzu tyle okazji na to by zamówić przepyszne sushi i celebrować spotkania, w doborowym towarzystwie. Poniżej znajdziesz listę kilku okazji/wydarzeń gdzie warto wybrać się do lokalu lub zamówić ulubione rollki sushi w dostawie.

Spis treści:

  1. Na randkę oczywiście sushi
  2. Sushi okazja to Spotkanie ze znajomymi
  3. Sushi na lunch
  4. Kilka rolek sushi z rybą na kolacje
  5. Świętuj urodziny zamawiając sushi
  6. Jak sylwester to jemy sushi od Rollka

  • Na randkę oczywiście sushi
  • Oczywistą okazją na to by rozkoszować swoje podniebienia jest bez wątpienia randka lub romantyczne spotkanie we dwoje. Wszystko zależy od Waszej inwencji czy chcecie zaskoczyć partnera zamawiając mega zestaw odpowiednio wcześniej przed spotkaniem lub na konkretną godzinę.

    Ale czy wiecie że organizując romantyczne spotkanie podczas którego klimat tworzą zapalone świece, lampka dobrego wina oraz delikatna muzyka, genialnym dodatkiem będzie właśnie sushi, które jest również afrodyzjakiem!

    Tak dokładnie właśnie sushi jest afrodyzjakiem

    Kuchnia japońska to przede wszystkim sushi, które znane jest ze swoich rozpalających zmysły właściwości. Zrolowane w ciemnych płatach wodorostów składniki uzupełniają się wzajemnie, tworząc energetyczną miłosną kompozycję. Dobroczynne właściwości owoców morza wzmacniane są dodatkowo dzięki zawartej w wodorostach witaminie E, a także dzięki rozgrzewającym dodatkom, z którymi podaje się japońskie przysmaki. Aromatyczny marynowany imbir (gari) i ostry chrzan wasabi pobudzają organizm do produkcji endorfin – hormonów szczęścia – które wprawiają w dobry nastrój.

    cytat ze strony oyakata

    Jeśli nadal się zastanawiasz jak zaskoczyć partnera lub partnerkę zainwestuj w sushi.

  • Sushi okazja to Spotkanie ze znajomymi
  • Kilka dni temu powitaliśmy astronomiczną jesień, coraz więcej czasu spędzamy w cieplutkich domach czy mieszkaniach, to doskonałe miejsca by wrócić wspomnieniami do tegorocznych wakacji organizując wspólnie ze znajomymi np. weekendowe spotkania. Tutaj pojawia się kolejna okazja na to by rozweselić klimat i towarzystwo spożywając wytrawny posiłek jakim jest japońskie sushi.

    Być może wielu z was w trakcie całego tygodnia pracy zajada się wyśmienitą kuchnią polską lub szybkimi daniami jak kebab czy burgery ale to właśnie spotkanie ze znajomymi jest świetną okazją na coś wykwintnego, zdrowego i lekkiego…mowa tu o sushi. To tylko od Was zależy co zamówicie, jedni lubią surową rybę którą znajdziecie zarówno w futomakach jak i californiamaki lub zupełnie innym wydaniu jak sashimi (kawałki mięsa ryby) albo tatar.

  • Sushi na lunch
  • Wielu z Nas żyje szybko, szybko pracuje, szybko się przemieszcza tym samym mało czasu poświęcamy na to by zdrowo jeść i dobrze jeść. Niekiedy praca pochłania cały dzień a jedynym wartościowym posiłkiem bywa lunch. My proponujemy dla was odskocznie od innych standardowych potraw, my proponujemy wam pożywne i zdrowe zestawy lunchowe w skład którego wchodzą zupy, rolki sushi czy dania gorące w postaci grillowanej ryby, kaczki lub kurczaka z warzywami i ryżem (lub bataty). Jeśli narobiliśmy tobie apetytu to zerknij w nasze menu.

  • Kilka rolek sushi z rybą na kolacje
  • Ciężko pracujesz i padasz z nóg wieczorem, nie masz pomysłu na kolacje dla siebie i rodziny-wyciągamy do Ciebie pomocną dłoń! Nie musisz się już tym martwić, My Was nakarmimy.

    Usiądź wygodnie na kanapie, wybierz na swoim smartfonie swoje ulubione danie z Naszej restauracji Rollka na Mokotowie a My je dowieziemy. W swojej ofercie posiadamy wiele ciekawych i smacznych zestawów sushi oraz dodatków,

    Celebruj swoją kolację tym czym najbardziej lubisz!

  • Świętuj urodziny zamawiając sushi
  • urodziny

    Urodziny to dla wielu z Nas absolutnie najważniejsze święto i okazja to tego dnia podsumowujemy swoje dotychczasowe życie i planujemy przyszłość. Jesteśmy mądrzejsi o swoje doświadczenia. Urodziny to czas gdy świętujemy w gronie rodziny lub ze znajomymi. Planujemy tą uroczystość zazwyczaj z wyprzedzeniem, zastanawiamy się czym poczęstować swoich gości? Okazuje się że jest bardzo łatwe w organizacji wystarczy zamówić sushi.

    Nasze zestawy są elegancko zapakowane a w torbie dostaniecie także pałeczki, serwetki i sosy. Zobacz jakie to proste nie musisz spędzać wielu godzin na przygotowywaniu potraw My zrobimy to Za Ciebie.

  • Jak sylwester to razem z Rollka
  • Wartą uwagi na ugoszczenie swoich gości sushi okazja i jedyną raz w roku jest Sylwester. To wspaniały wieczór podczas którego jedni bawią się na balach a inni w swoich domach. Wiadomo że na balach sylwestrowych nie trzeba się martwić o posiłki lecz organizując domowe przyjęcie to na nas spada obowiązek nakarmienia gości.

    I w ten wieczór również z pomocą przychodzi Rollka Sushi & More. Specjalnie dla Naszych gości w tym czasie komponujemy specjalne zestawy sylwestrowe atrakcyjnie cenowo.

    Amatorzy sushi wiedzą że spożywanie kawałków sushi nie wymaga specjalnych warunków a zwłaszcza podczas sylwestra. Zamówiony zestaw rozkładamy na stole i każdy z gości ma możliwość indywidualnie skosztować różnych kawałków.

    Na pewno taka opcja zadowoli każdego, wiemy to z doświadczenia.

    Już niedługo kolejny wpis, zapraszamy do czytania Naszego bloga a jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o sushi to zapraszamy poprzedniego wpisu „Sushi w Warszawie wszystko co musisz o nim wiedzieć!

    Sushi w Warszawie wszystko co musisz o nim wiedzieć!

    Spis treści artykułu:

    Jem Sushi a właściwie co to jest sushi?

    Historia sushi w Warszawie

    Rodzaje sushi

    Nazwy wykorzystywane w sushi również w warszawie

    Jaki rodzaj sushi wybierają mieszkańcy Warszawy?

    Sushi najczęściej wybierane danie w Warszawa

    Sushi w social mediach

    Jem Sushi a właściwie co to jest sushi?

    Sushi w Warszawie skąd pochodzi? Ten rodzaj dania przywędrował z Azji i jest to danie azjatyckie konkretnie potrawa japońska w skład którego wchodzi gotowany ryż który jest zaprawiony zalewą z octu ryżowego plus inne dodatki w postaci gdzie głównie przewagą są owoce morza, wodorosty zwane Nori, świeża ryba warzywa czy grzyby.

    Ponadto kolejnym składnikiem sushi jest Tamago czyli omlet japoński, czy ser tofu oraz ziarno sezamowe do posypania i ozdobienia rolki.

    Sushi zawsze powinno być spożywane zaraz po przyrządzeniu! Klient / Gość restauracji składa zamówienie i od razu podaje mu się przygotowane na świeżo.

    Tutaj ciekawostka! Oryginalne czy też tradycyjne sushi jemy palcami lub Pałeczkami,  do sushi serwowany jest także sos sojowy w którym namaczamy świeżo przygotowaną kawałek sushi. Dodatkiem również jest intensywny chrzan wasabi a do oczyszczania kubków smakowych podawany jest marynowany imbir spożywa się go pomiędzy różnymi daniami. 

    Skąd pochodzi sushi Jak podaje Wikipedia pierwsza pisemna wzmianka o sushi w Japonii pojawiła się 718 roku w tym czasie panował cesarz Gensho. 

    Miejsce powstania sushi nie do końca jest jasne natomiast przyjmuje się że pierwsze formy sushi mogły powstać na polach ryżowych wzdłuż rzeki Mekong w Azji południowo-wschodniej.

    Otóż tamtejsi mieszkańcy zamieszczali wypatroszone i oczyszczone ryby słodkowodne w naczyniach wypełnionych gotowanym ryżem. Podczas fermentacji ryż stawał się kwaśny i następnie był wyrzucany przed spożyciem ryb, taka procedura pozwalała na dłuższe przetrzymywanie i świeżość ryb bez konieczności ich chłodzenia.

    Wspomniana metoda konserwacji była popularna w wielu regionach Chin a następnie dotarła do wysp Japonii był to czas około 300 lat przed naszą erą. 

    Od tego czasu przez wiele stuleci zmienił się proces fermentacji i przechowywania ryżu Ponadto jak dalej podaje Wikipedia powstawały regionalne odmiany. W Osace stworzono sushi używając octu i pomijając proces fermentacji rozkładało się warstwami w drewnianej formie dociskając ciężarkami po pewnym czasie wyjmowano się i kroiło na małe kawałki tak żeby były wygodne do skonsumowania. 

    Japonia Wiek 18ty wtedy pojawił się nowy rodzaj sushi o nazwie haya sushi co oznaczało że ryż nie był już używany do fermentacji lecz marynowany w occie następnie dodawano do niego ryby warzywa przyprawy i inne dodatki jak sosy. W Podobny sposób jest tak podawany do dzisiejszych czasów.

    Historia sushi w Warszawie

    Był rok 1995 to wtedy miały się pojawić pierwsze restauracje serwujące sushi w Polsce. Tym samym czasie również  powstały one w Warszawie. To był intensywny czas w którym do 2000 roku powstało mnóstwo kolejnych restauracji sushi a od 2000 roku rynek zweryfikował mniejsze podmioty albo się zamknęły lub rozwinęły.

    Natomiast teraz  jeżeli wejdziemy na mapy Google i wpiszemy sushi w warszawie naszym oczom ukaże się że mamy do dyspozycji bardzo wiele restauracji, renomowanych restauracji które oferują pyszne dania w kuchni japońskiej w tym pyszne sushi.

    Rodzaje sushi

    Zapewne znacie lub widzieliście jak wygląda sushi w warszawie, zazwyczaj jest to ryż z rybą zawinięte w płat Nori a dodatkami mogą być właśnie ryby takie jak:

    • Łosoś
    • Łosoś pieczony
    • Tuńczyk
    • Ryba Maślana
    • Węgorz
    • Seriola
    • Krewetki
    • Kalmary
    • Sardynka
    • Bonito-tuńczyk pasiasty
    • Ośmiornica

    Oraz pozostałe popularne składniki jak:

    • ogórek
    • tamago-omlet
    • grzyby shitake
    • pędy bambusa
    • marynowana rzodkiew
    • tykwa
    • awokado
    • bataty
    • mango
    • majonez
    • serek philadelfia
    • sos sriracha
    • sos słodki teriyaki
    • ikra
    • płatki migdałów
    • wasabi
    • sos spicy majo
    • imbir

    Natomiast możemy podzielić rodzaje Sushi na kategorie 

    • Hosomaki- rolki jednoskładnikowe (ryż, nori, ryba lub warzywa) płat nori na zewnątrz
    • Futomaki- rolki wieloskładnikowe z płatem nori na zewnątrz 
    • Californiamaki/Uramaki- rolki odwrócone z ryżem na zewnątrz
    • Nigiri- pasek ryżu formowany w palcach z rybą na wierzchu
    • Gunkun- zwinięty pasek nori a w środku drobne składniki jak sałatka krabowa, tatar z łososia lub kawior
    • Temaki- nori zawinięte rodzaj rożka
    • Oshi-zushi – formowane w kształcie prostopadłościanu z ryżem i dodatkami
    • Sashimi- kawałki mięsa ryb
    • Tatary

    Nazwy wykorzystywane w sushi również w warszawie

    Nigiri – podstawowy i najbardziej klasyczny rodzaj sushi. W Japonii mówiąc „sushi” ma się na myśli właśnie tę odmianę. Jest to wrzecionowaty wałeczek ryżu uformowany w dłoniach, przykryty dodatkiem tak, żeby z góry ryż był niewidoczny. Czasami dodatek przymocowany jest wąskim paseczkiem nori. Nigiri dzielą się na różne rodzaje w zależności od składników. W Japonii jest to przede wszystkim kilkadziesiąt gatunków ryb, innych w każdym sezonie. Dodatki mogą być surowe, smażone, gotowane lub marynowane. Przykładowo wymienić można:

    Maguro – surowy tuńczyk; mięso z różnych części ryby różni się zawartością tłuszczu, konsystencją i ceną, w Japonii zamówić można (w kolejności od najpospolitszego do najrzadszego): akami, chutoro, toro, otoro, i kamatoro, przy czym ten ostatni gatunek nigdy nie figuruje w menu i podawany jest tylko na specjalne zamówienie,

    Shiro maguro – tuńczyk albacore, inaczej tuńczyk biały, surowy,

    Hamachi – seriola, duża ryba morska z rodzaju okoniokształtnych,

    Tai – okoń morski, surowy

    Sake – łosoś, surowy,

    Ibodai – ryba maślana, surowa,

    Aji – ostrobok, surowy,

    Kohada – młoda rybka z gatunku śledziowatych, marynowana,

    Shime saba – krótko marynowana makrela,

    Iwashi – sardynka,

    Unagi – pieczony na grillu słodkowodny węgorz glazurowany słodkim sosem

    Anago węgorz morski, gotowany,

    Tamago (lub tamagoyaki) – zwijany omlet japoński, na nigirizushi kładziony jest dość gruby, w przybliżeniu prostokątny plaster, często przytwierdzany wąskim paseczkiem nori,

    Surimi (kani) – produkt z mielonego mięsa białych ryb tzw. „paluszki krabowe”

    Ebi – gotowana krewetka

    Amaebi – krewetka słodkowodna

    Ika – kalmar, cienki plaster nacięty w specjalny sposób, żeby było łatwiej pogryźć

    Tako – gotowana ośmiornica

    Kaki – ostryga

    Hotate – przegrzebek, inaczej muszla św. Jakuba

    Wagyuu – wołowina z Kobe lub inny doskonały gatunek japońskiej wołowiny

    Sakuraniku – surowe końskie mięso.

    Aburi sushi – nigiri sushi z rybą lub wołowiną, które nakładane jest w stanie surowym, a następnie lekko opalane ręcznym palnikiem do stanu półsurowego krwistego steku. W smaku lekko „przydymione”.

    Hakozushi lub oshizushi – sushi prasowane; ryż i dodatki układane są warstwowo, najczęściej w specjalnych pudełkach i ściskane, czasami przez kilka godzin, a następnie krojone na prostopadłościenne kawałki; podczas ściskania ryba może się dodatkowo marynować pod wpływem przypraw i octu, którym doprawiony jest ryż. Zwane jest także Osaka-zushi i jest specjalnością regionu Kansai. Najpopularniejsze dodatki to marynowana makrela, grillowany węgorz, omlet tamagoyaki, gotowane owoce morza (surowej ryby się do tego sushi nie używa).

    Maki, zwane też norimaki lub makizushi – sushi rolowane na arkuszu sprasowanych alg nori, a następnie krojone w krążki. Nazwa pochodzi od słowa makimono czyli zwój. Makizushi mają bardzo wiele odmian:

    Hosomaki – cienkie rolki wykonywane z połowy arkusza nori, krojone na dłuższe kawałki niż pozostałe, z reguły rolka przekrawana jest na 6 odcinków, zawierają tylko jeden składnik nadzienia, od którego biorą nazwę. Na przykład:

    Kappa – z ogórkiem. Nazwane imieniem zabójczego wodnego demona Kappa z japońskiej mitologii, któremu w razie spotkania należało ofiarować ogórki, porzucał wtedy ofiarę, żeby schrupać ulubione warzywo,

    Tekka – z surowym tuńczykiem z części akami, czyli tej najmniej tłustej. Słowo tekka oznacza rozżarzone żelazo,

    Kanpyo – z suszoną, a następnie gotowaną tykwą,

    Oshinko – z kiszoną rzodkwią japońską.

    Futomaki – to grube rolki sushi wykonywane z całego płata nori, nadziewane wieloma składnikami, zwykle zawierają kombinację ryb i warzyw. Przed podaniem kroi się je na plastry grubości ok. 1,5 centymetra, czyli, po odrzuceniu nierównych części z brzegu, wychodzi 8 plastrów.

    Czasami wyróżnia się jeszcze chumaki – zwoje średniej wielkości, najczęściej zawierające 3 składniki. Do tego rodzaju należą między innymi uramaki.

    Uramaki – dosłownie znaczy: odwrócone rolki. To sushi zawija się tak, żeby ryż znalazł się na wierzchu, a nori ukryte było w środku. Czasami powierzchnia uramaki pokryta jest ziarnem sezamu lub ikrą. W Japonii nie podaje się takiego sushi, gdyż uważane jest za nieestetyczne. Najbardziej znane rodzaje to amerykańskie:

    California – z mięsem kraba (opcjonalnie paluszkiem krabowym) i owocem awokado jako głównymi dodatkami (reszta zależy od wariantu).

    Boston – podobne do poprzednich, ale z krewetkami.

    Philadephia – z twarożkiem o tej nazwie i wędzonym łososiem wewnątrz, w niektórych wersjach płat wędzonego łososia stanowi wierzch rolki (może występować także w wersji z nori na zewnątrz).

    Gunkan-maki – sushi zawijane w kształt łodzi bojowej, od której wzięło nazwę. Uformowany rękami podłużny kawałek ryżu otacza się szerokimi paskami alg nori tak, żeby wystawały one na wysokość 1 cm tworząc przestrzeń wypełnianą następnie ikrą, sałatkami lub rybnym tatarem. Zwykle zdobione są dekoracyjnie naciętymi plasterkami ogórka, czasami dodatkiem jest żółtko przepiórczego jaja. Przykładowe rodzaje nadzienia to:

    Tobiko – ikra ryby latającej,

    Ikura – ikra łososia,

    Masago – ikra gromadnika (capelin).

    Inari-zushi – ryż sushi wkładany jest do torebek ze smażonego w głębokim tłuszczu tofu – aburaage, gotowanych w sosie sojowym z cukrem. Ryż może być wymieszany z drobno posiekanymi warzywami, grzybami, ziarnem sezamowym, ziołami lub tylko przyprawiony zaprawą octową. Inarizushi jest zwykle dość duże, słodkawe w smaku. Nazwa nawiązuje do imienia Inari – bóstwa plonów w religii shinto. W opowieściach japońskich wysłannicy tego bóstwa, którymi są lisy, uwielbiają aburaage.

    Chirashi-zushi – ryż sushi podany w miseczce i ugarnirowany dodatkami (ikra, surowe ryby, świeże zioła) lub wymieszany z nimi (suszone skorupiaki i drobne rybki, gotowane posiekane warzywa).

    Temaki-zushi – rożek wykonany z nori (lub liściastego warzywa), wypełniony ryżem shari i dodatkami. Najczęściej serwuje się je na domowych przyjęciach, gdzie goście sami komponują swoje porcje z podanych osobno składników.

    Temari-zushi – sushi formowane w kształt niewielkiej kulki z dekoracyjnie przylepionymi do niej dodatkami: różnokolorowymi wodorostami, cieniutkimi plasterkami ryby, ziarnem sezamowym itp. Temari to nazwa zabawki – piłeczki do rzucania uszytej z kolorowych szmatek.

    Sugata-zushi – bardzo rzadkie, dekoracyjne sushi, gdzie ryż włożony jest do środka pozbawionej ości ryby, najczęściej delikatnie marynowanej, a następnie ryba z ryżem w środku pokrojona zostaje na dzwonka. Czasami nazwa ta dotyczy ryby lub kalmara duszonego razem z ryżem wewnątrz.

    Temaki

    Funazushi – ryba sfermentowana w ryżu, podobnie jak robione przed wiekami narezushi, rzadki i nie przez wszystkich lubiany przysmak, w smaku bardzo słone, kwaśne, o kremowej konsystencji i silnym „serowym” zapachu.

    Jaki rodzaj sushi wybierają mieszkańcy Warszawy?

    Mieszkańcy Warszawy a zwłaszcza Mokotowa, Wilanowa, Ursynowa, Sadyby, Ochoty, mieszkańcy z Okęcia czy też Kabat i Służewa kochają sushi tym samym komponują i mixują swoje zestawy w przepyszne dania. Zawierają one rollki hosomaków, futomaków, california maków, często wybierają wersje w tempurze dla podkreślenia charakteru danej rollki. Hitem stają się wersje Wege.

    Koneserzy czy też fanatycy kuchni japońskiej zamawiają też wytrawne dania takie jak sashimi, temaki, tatary czy gunkan.

    Oferta rolek na zimno to nie wszystko, restauracje w swoim menu mają również dania na ciepło w postaci pysznych udonów  z makaronem i dodatkami czy też fantastycznych zup takich jak tradycyjna zupa miso, tom yum, rameny, oraz coś na słodko w postaci kaczki po japońsku w sosie teriyaki, kurczaka teriyaki, smażonych kalmarów, łososia z ryżem i warzywami. Restauracje sushi proponują także pierożki gyoza.

    Sushi najczęściej wybierane danie w Warszawie.

    Jak czytamy w jednym z raportów jednego z zewnętrznych dostawców jedzenia w barwach pomarańczowych (wszyscy wiedzą o jaką firmę chodzi) Sushi w warszawie plasuje dosyć wysoko w klasyfikacji rodzaju dań dostarczanych  do klientów tuż za kuchnią polską i włoską.

    Popularność w szybkim tempie sushi zyskało w czasie poprzednich pandemi C-19, klienci stawiali i stawiają nadal  na szybką dostawę, opakowania, szybki czas przygotowania.

    Sushi w social mediach

    Na koniec naszego wpisu warto zaznaczyć ze sushi w warszawie jest bardzo zauważalne w kanałach social media i to na poziomie lokalnym a zwłaszcza globalnym, oznacza to że właśnie sushi jest daniem mega popularnym na całej szerokości geograficznej.  Rynek Sushi otworzył się nie tylko w krajach rozwiniętych lecz zawędrował w odległe zakamarki świata co możemy śledzić poprzez hashtagi np. na Instagramie #sushi #sushilovers #sushitime #sushibar #ramen


    Serdecznie zapraszamy do czytania kolejnych naszych wpisów oraz poprzednich.

    Witajcie w Rollka Sushi na Mokotowie

    Rollka Sushi & More na Warszawskim Mokotowie

    Jest to nasz pierwszy wpis bardzo miło was powitać na naszym blogu na którym znajdziecie wiele ciekawych informacji związanych z działaniem naszej restauracji która znajduje się na warszawskim Mokotowie przy ulicy Orzyckiej 1

    W wpisach na naszym blogu Przedstawimy również aktualne promocje i informacje związane z produktami których używamy w naszej restauracji do produkcji sushi.

    Rozszyfrujemy również dla was pojęcia związane z nazwami produktów tutaj zobaczycie najnowsze zdjęcia (dań, produktów czy wystroju restauracji).

    Co to jest rolka sushi na Mokotowie?

    Otóż jest to miejsce stworzone specjalnie dla Was miejsce w którym serwowane są dania kuchni japońskiej. Dania sushi wykonane zawsze ze starannością z składników najwyższej jakości Rollka to miejsce gdzie pracują ludzie z pasją i zaangażowaniem a twarzą naszej restauracji jest oczywiście Sushi Master który wykonuje sushi dopasowane do oczekiwań naszych klientów.

    Rollka to kameralne miejsce na mapie Mokotowa to nowe miejsce w którym społeczność i klimat tworzą goście czyli Wy.

    Co można zjeść w naszej restauracji Rollka?

    Otóż w naszej restauracji serwowane są dania kuchni azjatyckiej a konkretnie japońskiej, rolki sushi na zimno hosomaki futomaki California Maki gunkany tatary sashimi nigiri przystawki oraz różnego rodzaju dodatki ponadto w kuchni ciepłej są to zupy: zupa Miso, Tom Yum, kurczak teriyaki, kaczka teriyaki czy udony czyli dania z makaronem.

    Nasza restauracja działa w wielu dogodnych opcjach, nasi goście jak najbardziej zjedzą w naszym lokalu na miejscu mogą również zamówić dania na wynos jak również realizujemy dostawę jedzenia do domu pod wskazany adres naszych klientów.

    Taka dostawa doskonale się sprawdzi jeżeli nie masz czasu wyjść do restauracji wtedy nasi dostawcy przywiozą Tobie potrawy do domu lub do firmy lub do miejsca w którym obecnie się znajdujesz na terenie dzielnic wskazanych w dostawach.

    Bez wychodzenia z domu zamówisz na Naszej stronie www lub dzwoniąc bezpośrednio do lokalu

    Warto tutaj zaznaczyć że nasze dostawy realizujemy w takich dzielnicach jak Mokotów Ursynów Kabaty Służew Wilanów Sadyba Okęcie Ochota.

    A gdzie możecie znaleźć naszą restaurację?

    Otóż Nasza restauracja znajduje się właśnie na Mokotowie przy ulicy Orzyckiej 1 tuż obok dolinki Służewieckiej, obok ulicy Rzymowskiego i ulicy Modzelewskiego tuż obok Uniwersytetu Warszawskiego Wydział Zarządzania

    Do naszej restauracji Rollka Sushi & More dojedziesz również komunikacją miejską jak również jednośladem gdyż tuż obok znajduje się ścieżka rowerowa dosłownie przy Dolinie Służewieckiej.

    Natomiast jeżeli chcesz dojechać do nas samochodem… Zapraszamy jak najbardziej posiadamy miejsca parkingowe pod lokalem.

    Dlaczego rollka sushi na Mokotowie?

    Warto wybrać naszą restauracje ponieważ spośród konkurencji wyróżniamy się na pewno zaangażowaniem ze strony Mastera który oddaje swoje umiejętności i serce do tworzenia wyjątkowych potraw sushi, jak wiemy dania sushi to idealne rozwiązanie dla spotkań ze znajomymi.

    Dopasowanie jakości jedzenia i jakości składników oraz cena razem z krótkim czasem oczekiwania na dostawę to cel jaki sobie stawiamy od początku!

    Staramy się zawsze o to żeby klient był zawsze zadowolony i krótko czekał na swoje zamówione ulubione danie.

    Zapamiętaj proszę tę nazwę Rollka Sushi & More czyli sushi na Mokotowie sushi Kabaty sushi Ursynów sushi Stokłosy sushi Orzycka sushi Sadyba sushi Wilanów sushi Domaniewska sushi Ochota sushi Okęcie

    error: Nie kopiuj !!
    Call Now Button